KŘEN - vraťte své imunitě říz

27. září 2014 v 23:30
Selský křen - pochází z jižní oblasti Ruska, libuje si ve vlhčí a výživné půdě a stačí dostatečně jej zalévat. Sklízí se v průběhu celého roku, ideálně však na podzim a uskladníme v chladu a temnu. Křen má prokazatelný účinek na celý imunitní systém, obsahuje celou řadu důležitých živin (vitaminy C, E, B, provitamin A, hořčík, draslík, železo...), ale jeho význam tkví, že působí jako přírodní antibiotikum. Pomáhá předcházet vzniku infekcí a ty akutní eliminuje. Dokáže si poradit i některými nežádoucími bakteriemi v trávicím traktu, dezinfikuje a čistí krev.


Co ještě křen dokáže:
podporuje činnost jater
napomáhá správné cirkulaci krve
snižuje vysoký tlak
tlumí žaludeční nevolnost, křeče, zabraňuje vzniku plynatosti
pomáhá při zadržování vody v těle - je močopudný
podporuje chuť k jídlu, harmonizuje proces trávení
uvolňuje dýchací cesty, rozpouští hleny, má bakteriostatické účinky při zánětu mandlí, mírní dráždiví kašel
tlumí menstruační bolesti

Kvůli své síle a ostré chuti je třeba s nim zacházet opatrně. Platí zde známé heslo: Všeho s mírou!
Nedoporučuje se osobám s chronickými problémy močových cest a ledvin, s žaludečními vředy, špatnou funkcí štítné žlázy a při průjmových stavech.

Křenová lékárnička
KŘEN S MEDEM: rozstrouhaný křen smícháme s medem v poměru 1:1, dobře uzavřeme ve skleničce a po několika dnech, až křen přestane pálit, můžeme začít s užíváním. Při prevenci užíváme 1 lžičku denně, při kašli, rýmě, chřipce a nachlazení třikrát denně lžičku.
KŘENOVÝ OCET: Rozstrouhaný křen zalijeme 8% octem 2 cm nad povrch a 8 dní macerujeme. Poté prolisujeme a slijeme do lahve a dobře uzavřeme. Octem potíráme bolestivá místa.
KŘENOVÁ ŠŤÁVA: Očištěný křen nakrájíme na kolečka, rozložíme na umělohmotné sítko a posypeme cukrem. Vytékající šťávu zachycujeme a užívame třikrát denně 1 lžičku.
KŘENOVÉ VÍNO:Je extrémně silné a účinné. Lze jej užívat při nachlazení a také jako prevenci po dobu 1 měsíce. Do litru červeného vína přidáme nastrouhaný křen, a to do výše jedné pětiny výšky lahve. Dobře uzavřeme a necháme 10 dnů macerovat. Poté víno přecedíme a užíváme 1 čajovou lžičku 3krát denně.
KŘENOVÁ PLACKA: Placku připravíme ze dvou syrových brambor, které najemno nastrouháme a přidáme k nim 3 lžíce nastrouhaného křenu. Kašičku zabalíme do plátýnka a přiložíme na postižené místo, ne však déle než 15 minut. Ošetřované místo je však nutné předtím namazat vazelínou nebo sádlem proti možnému podráždění. Placka ulevuje od bolestí kloubů, svalů a uleví i průduškám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama